Köksmästare

Mats Larsson

Mats Larsson är ny kökschef på Uddetorp Säteri. Han har en gedigen meritlista som innehåller dokumenterade restaurangsuccéer från både Sverige och Europa.

Under fyra år i Madrid var Mats totalansvarig för all gastronomi för den Svenska ambassaden och gästspelade på ett flertal krogar i Spanien och runt om i Europa. Han presenterade bland annat menyer för det femstjärniga casinot “El gran Casino de Barcelona” i Sitges och var tre år på Hotel Portixol på Mallorca.

Fjädern i hatten sattes i Oslo där Mats lyckades återskapa en stjärna i “Michelinguiden” för restaurang ORO, vars företrädare var den tidigare världsmästaren i matlagning Terje Ness, som tog hem Bocuse d’Or år 1999. Mats har även drivit restaurangkonsultation under många år och drivit ett flertal egna verksamheter.

Om du lär dig jobba med temperaturer kommer du briljera i köket.

HUR SKULLE DU BESKRIVA DIG SJÄLV?
Jag är en matkonstnär som är svag för fisk och skaldjur och jag älskar dofterna från både västkusten och Medelhavet. Jag har sysslat med matlagning sedan unga år. Det arbetade köket, kallat “fine dining”, har alltid attraherat mig. Via förmånen att ha fått arbeta med mycket duktiga kollegor inom yrket har jag fått stora möjligheter att utvecklas i verksamheter med god renommé.

VAD INOM YRKET TYCKER DU ÄR ROLIGAST?
Jag älskar att kreera i köket och skapa nya rätter utefter de senaste trenderna. Det veganska köket, bageri och konditori har ju tillfört massor av nya tekniker och texturer som definitivt är framtiden.

ÄR DET NÅGOT I DIN KARRIÄR SOM DU ÄR EXTRA STOLT ÖVER?
Jag har haft glädjen att få vara en del av många fantastiska affärsrörelser men stjärnan i “Michelinguiden” för ORO är helt klart något jag är stolt och glad över.

VILKEN ÄR DIN FAVORITRÄTT?
Fisk och skaldjur, utan tvekan.

HAR DU NÅGOT SMART TIPS FÖR ALLA ”HEMMAKOCKAR” SOM LÄSER DETTA?
Absolut! Läs alltid receptet och skaffa dig en vän som heter termometer. Om du lär dig jobba med rätt temperaturer kommer du briljera i köket.

HUR KÄNNS DET ATT TA SIG AN KÖKET PÅ UDDETORP SÄTERI?
Det känns kul att vara här. Att få jobba i den här fantastiska miljön med en fantastisk VD gör mycket och jag känner mig inspirerad varje dag jag är här. Alla som besöker Säteriet kan förvänta sig glada ansikten, god service och vällagade anrättningar av allt vi tillagar

Köksmästare Mats Larsson, Uddetorp Säteri

Fem snabba svar

KÖTT ELLER FISK?
Fisk & skaldjur ligger närmast hjärtat, men även kött av goda kvaliteter attraherar mig mycket.

RÖTT ELLER VITT? 
Beror ju på vad måltiden innehåller, med inleder oftast med vitt och avslutar gärna med rött.

FÖRRÄTT ELLER EFTERRÄTT?
Förrätt. Gärna flera små sofistikerade rätter.

HÅRDROCK ELLER DANSBAND?
Hårdrock. Får man lägga till House?

BIO ELLER NETFLIX?
Netflix. Minns inte när jag var på bio senast.